Koffie voorbereiding

Om het beste uit uw koffie te halen, zijn hier de stappen die u kunt volgen om thuis lekkere koffie te zetten.

 

Cafetière of Franse pers


De cafetière of franse pers is de makkelijkste manier om thuis koffie te zetten. Het resultaat is een zeer smakelijke koffie, met een goede body.

Voor deze methode heeft u een medium maling  van de koffie nodig. Wij raden aan een 1:13 verhouding koffie/water te gebruiken. Dit betekent dat als u 35 gram koffie gebruikt, u 455 ml water nogdig hebt. Zorg ervoor dat uw cafetière schoon en droog is voordat u begint met het gieten van het water op de koffie.

1. Kopjes voorverwarmen voor gebruik, met warm water en vervolgens het water verwijderen

2. Voeg als eerste de gewenste hoeveelheid koffie in de kan.  Giet dan het water erbij, met een temperatuur van 92 ˚C, tot de helft van de kan gevuld is.

3. Laat de koffie één minuut rusten, roer dan het mengsel met een lepel om, om de extractie volledig homogeen te maken.

4. Wilt u meer water toevoegen? Dan is nu het moment.

5. Laat de koffie  3-4 minuten rusten. Hierna kunt u  het filter langzaam naar beneden brengen tot de basis van de cafetière.

6. Uw koffie is klaar om te drinken. Serveer direct en laat de koffie niet staan in de kan, dit om sobreextracciones te vermijden. Wilt u toch op een later tijdstip de koffie opdrinken, giet het dan eventueel over in een thermoskan.   

 

Moka percolator


De moka percolator gebruikt de druk van kokend water voor de extractie van de koffie. Een methode die de smaak van de koffie concentreert, maar niet tot het niveau van een espressomachine.

De ideale maling voor de moka percolator is medium-fijn. U krijgt een kopje koffie  met een uitstekende body en intensiteit. Zoals altijd, zorg ervoor dat alle onderdelen van de moka percolater schoon zijn.

1. Gebruik water van ongeveer 60˚C. Met het gebruik van warm water wordt het proces versneld en blijft de koffie minder lang in de hitte. Vul de bodem van de pot met warm water totdat het exacte niveau van het binnenste ventiel.

2. Plaats het filter in de basis van de moka percolator en vul het met koffie. Verdeel vervolgens  de koffie gelijkmatig over het gehele filter. Druk de koffie niet aan.

3. Draai de twee kanten van de pot op elkaaren plaats de perculator op het fornuis op matig vuur en laat de deksel open om het proces van de extractie te kunnen zien.

4.  Aan het begin moet de koffie langzaam een roodachtig bruine kleur krijgen, u kunt wat creme zien. Daarna wordt de koffie, met een constante stroom, steeds wat donkerder. Zodra de kleur lichter wordt en bellen verschijnen, sluit u het deksel en haalt u de perculator van het fornuis.

5. Roer de koffie door met een lepel en het is klaar voor consumptie.

 

Elektrisch snelfilterkoffieapparaat


Het elektrische snelfilterkoffieapparaat biedt een medium/zachte body en is een makkelijke manier om uw koffie thuis te bereiden. Een grove maling is de juiste voor deze methode.

1. Plaats het papieren filter op zijn plaats en giet warm water op om een eventuele bijsmaak van het filter te verwijderen.

2. Verwijder al het water uit het filter en voeg de gemalen koffie toe. De verhouding is 1 gram koffie op 15 gram water, of varieer naar eigen smaak.

3. Vul het waterreservoir met de juiste hoeveelheid water en zet het apparaat aan.

4. Wacht tot al het water door de gemalen koffie is gegaan en haal vervolgens de kan van de hete plaat af. Als u de koffie op plaat laat staan, kan dit er voor zorgen dat er een wat bittere smaak aan de koffie komt. Als u de koffie toch voor een wat langere tijd warm wilt houden, kunt u dit het beste doen door de koffie over te gieten in een thermoskan.

5. Uw koffie is klaar om te serveren.

 

Espresso Koffiemachine Home Edition.


U kunt een romige koffie met een uitstekende body bereiden met een espresso koffiemachine. We kunnen stellen dat een perfecte espresso het resultaat is van 30 ml koffie, die gemaakt is in 25 seconden. De creme is hazelnootkleurig en 2-3 mm dik. De juiste maling voor de espresso machine is fijn.

1. Demonteer de portafilter, filterhouder of piston van de zetgroep en ontdoe het van achtergebleven restjes van de vorige extractie.

2. Vul het filter met 7-9 gram koffie, per kopje

3. Met de tamper drukt u de koffie aan om een uniforme koffiekoek te krijgen.

4. Voordat u de filterhouder terugzet in de greep, laat u een beetje water lopen door de douche om de resten van het vorige kopje koffie te verwijderen.

5. Vergeet niet dat, de koffie moet continu en met een gecontroleerde manier stromen. Het proces mag niet meer dan 30 seconden gaan duren, want na die tijd de koffie zal astringency en bitter worden, door een over-extractie.

Veel plezier!