De Maalgraad

Hier zijn een paar praktische tips om thuis koffiebonen te malen:

1- Houd de molen schoon.

2- Nooit gearomatiseerde koffiebonen malen (bijvoorbeeld:  Ierse room, mokka, amaretto, ezv).

3- Malen net voor het koffiezetten.

4- Gebruik de juiste maalgraad voor uw apparatuur. Als uw kopje koffie een beetje zuur smaak is, probeert u eens uw maling iets grover te maken. Is uw kopje koffie een beetje bitter,  probeer dan uw maling iets fijner te maken. Altijd  de zoetere kant van de koffie opzoeken.

De beste manier om koffie te malen is met een professionele molen. Met de instelschijf van de molen, kunt u draaien naar de fijne kant of naar de grovere kant, totdat u de juiste maling krijg voor uw apparatuur. De maling heeft een mooi uniforme structuur.

Heeft u een molen zonder instelschijf, dan is het resultaat van de maling dat u een minder uniforme structuur krijgt. De tijdsduur van het malen is bij deze molen van cruciaal belang.

* Grove maling voor elektrische snelfilterkoffie apparaat: malen 5-10 seconden. 

* Medium maling voor Franse pers of cafetière: malen 10-15 seconden.

*Medium-fijne maling  voor Moka percolator: malen 15-25 seconden.

* Fijne maling voor espressomachines:  malen +/- 30 seconden of meer.

Natuurlijk, op het gebied van smaak is er geen recept voor succes. Wat is lekker? Dat is heel persoonlijk. Experimenteer met uw apparatuur, tijd en ingrediënten om het resultaat te krijgen, dat u wilt te bereiken.  Grof, Medium, en Fijne "maalgraad" worden gebruikt om de best mogelijke smaak te krijgen.